marți , decembrie 5 2023

Tonometrie Oculara

La ce ajuta un test de tonometrie oculara?

In momentul in care medicul oftalmolog doreste sa afle presiunea oculara a unui pacient, ii recomanda acestuia un test de tonometrie oculara.

Asadar, tonometria oculara este testul care masoara presiunea oculara, si se efectueaza in majoritatea cazurilor pentru a depista glaucomul. Despre tonometrie dar si despre tipurile acesteia vom discuta in randurile de mai jos ale articolului. Informatiile pe care am ales sa vi le prezentam sunt foarte interesante, deci ar trebui sa cititi pana la final.

Tipuri de tonometrie oculara

Exista diferite tipuri de teste de tonometrie oculara, unele fiind mai precise si mai eficiente in comparatie cu celelalte. In continuare le veti putea descoperi si veti afla informatii foarte utile despre fiecare.

1. Tonometria aplanatiei

Exista multe moduri diferite de a masura presiunea oculara. O astfel de metoda este o procedura nedureroasa, numita „tonometrie de aplanare”. Termenul aplanare inseamna a aplatiza. In majoritatea cabinetelor de oftalmologie, presiunea oculara este masurata folosind „tonometria aplanarii Goldmann”, iar aceasta este considerata o masuratoare a presiunii oculare „standard de aur”.

Tonometrie OcularaIn acest test, ochii sunt anesteziati cu picaturi amortitoare. In plus, o cantitate mica de colorant netoxic este plasata in ochi. Oftalmologul va va instrui sa va pozitionati capul intr-un dispozitiv numit lampa cu fanta. Apoi, un mic varf atinge usor suprafata ochiului si se masoara presiunea oculara. Presiunea oculara este masurata pe baza fortei necesare pentru a aplatiza usor o zona fixa ​​a corneei.

Acest test poate fi afectat de diverse afectiuni, cum ar fi atunci cand exista prea mult sau prea putin colorant in ochi sau in functie de grosimea sau subtirea corneei. De exemplu, stim despre corneele subtiri ca pot aparea in mod natural sau pot fi induse deoarece un pacient a suferit o interventie chirurgicala oculara de corectie cu laser.

In cazul lor, presiunea oculara masurata cu acest dispozitiv poate fi artificial scazuta. In plus, corneele subtiri in mod natural sunt un factor de risc independent pentru glaucom, astfel incat masurarea grosimii corneei face parte dintr-un examen oftalmologic cuprinzator si ar trebui efectuata la vizitele initiale si/sau ulterioare.

2. Tonometrie Air-Puff (tonometrie fara contact)

Tonometria fara contact (sau tonometria cu aer puf) este o forma de masurare a presiunii oculare care utilizeaza un puls rapid de aer pentru a aplana (aplatiza) corneea. Desi exista unele controverse cu privire la acuratetea sa, s-a demonstrat ca dispozitivele moderne se coreleaza cu tonometria Goldmann.

3. Tonometrie de rebound

Tonometria de rebound este o alta forma de masurare a presiunii oculare. O sonda mica cu varf de plastic sare usor pe cornee. Picaturile de amortire nu sunt necesare pentru aceasta masurare si exista dispozitive, cum ar fi iCare, care pot fi folosite acasa.

Este un dispozitiv portabil si usor de utilizat pentru copiii sau pacientii care nu se pot conforma cu tehnicile traditionale de masurare a presiunii oculare. Un alt dispozitiv portabil si usor de utilizat este Tonopen, o forma de tonometrie electronica de indentare.

Cu toate acestea, spre deosebire de iCare, sunt necesare picaturi care amortesc ochii pentru a utiliza Tonopen.

4. Tonometrie Schiotz

Un tonometru Schiotz este un dispozitiv analog care deprima ochiul cu un mic piston metalic. Dispozitivul calculeaza presiunea oculara masurand adancimea adanciturii de pe cornee. Pentru acest test, va trebui sa scoateti lentilele de contact, daca le purtati.

Veti sta intins si va veti uita la un punct fix chiar deasupra dvs. Tehnicianul va pune o picatura de anestezic in fiecare ochi si va trage inapoi o pleoapa. Cand stati relaxat, specialistul va cobori usor sonda pe corneea dvs.

Practicienii moderni de ingrijire a ochilor nu folosesc acest tip de tonometrie la fel de mult ca celelalte tipuri.

Verifica si

Cabinet Stomatologic Brasov

Cabinet Stomatologic Brasov

De ce trebuie sa merg la un cabinet stomatologic Brasov? Persoanele care pun pret pe …

Close